Menu

Obliczenie kwoty dotacji przedmiotowej do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych

28
wrz

Obliczenie kwoty dotacji przedmiotowej do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych

Wzór Obliczenie kwoty dotacji przedmiotowej do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych

Obwieszczenie Ministra Finansów z dnia 18 sierpnia 2023 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych

Wygasły akt prawny: Dz.U. 2020, poz. 1318
Obowiązujący akt prawny: Dz.U. 2023, poz. 2014

Dz.U. 2023, poz. 2014

Załącznik 2
Obliczenie kwoty dotacji przedmiotowej do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych

Przez przedsiębiorcę prowadzącego bar mleczny – rozumie się przez to przedsiębiorcę prowadzącego działalność gospodarczą w postaci samoobsługowych, bezalkoholowych, ogólnodostępnych zakładów masowego żywienia, sprzedających całodziennie posiłki mleczno-nabiałowo-jarskie;

  1. surowcach – rozumie się przez to surowce zużyte do sporządzania dotowanych posiłków w barach mlecznych, wymienione w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
  2. dotowanym posiłku – rozumie się przez to przetworzoną i gotową do spożycia potrawę mleczno-nabiałowo-jarską przyrządzoną wyłącznie z surowców lub wody, sprzedawaną w barze mlecznym konsumentom spożywającym posiłki na miejscu lub na wynos, zaewidencjonowaną przy zastosowaniu kas rejestrujących lub poprzez wystawienie faktury w sposób umożliwiający jednoznaczne zidentyfikowanie dotowanego posiłku, z tym że przetworzeniem potrawy jest proces przyrządzania potrawy wchodzącej w skład dotowanego posiłku, w wyniku którego zakupione przez przedsiębiorcę prowadzącego bar mleczny surowce otrzymują nowy kształt, wygląd, postać, formę, cechy lub właściwości;
  3. narzucie – rozumie się przez to kwotę, o którą powiększa się wartość surowców, z uwzględnieniem podatku od towarów i usług, zużytych do przyrządzania dotowanych posiłków w barach mlecznych, w celu ustalenia ceny dotowanego posiłku;
  4. izbie administracji skarbowej – rozumie się przez to izbę administracji skarbowej, przy pomocy której właściwy, ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę przedsiębiorcy prowadzącego bar mleczny, dyrektor izby administracji skarbowej wykonuje swoje zadania;
  5. urzędzie skarbowym – rozumie się przez to urząd skarbowy, przy pomocy którego właściwy, ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę przedsiębiorcy prowadzącego bar mleczny, naczelnik urzędu skarbowego wykonuje swoje zadania.

    group_work Zgoda na pliki cookie