
Formularz obowiązuje od dnia 1 stycznia 2020 r.
— Dz.U. 2019, poz. 2534 (załącznik 3)
stanowi załącznik nr 3 do Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 24 grudnia 2019 r. w sprawie ewidencji i innych dokumentacji dotyczących wyrobów akcyzowych i znaków akcyzy
Data wejścia w życie: 1 styczeń 2020 r.
Podstawa prawna: Dz.U. 2019, poz. 2534
Księga kontroli, o której mowa w § 10 pkt 4, zwana dalej „księgą kontroli produkcji i rozchodu alkoholu etylowego”, zawiera:
1) datę wykonania czynności podlegającej wpisaniu;
2) ilość i ekstrakt pozorny dla każdego sporządzanego zacieru słodkiego;
3) numer kadzi fermentacyjnej, do której przepompowano sporządzony zacier słodki;
4) końcowe wskazania licznika objętości alkoholu etylowego;
5) dzienny uzysk, rozchody i zapas alkoholu etylowego;
6) wysokość ubytków alkoholu etylowego podlegających opodatkowaniu podatkiem akcyzowym.
W księdze kontroli produkcji i rozchodu alkoholu etylowego odnotowuje się przebieg produkcji alkoholu etylowego oraz zmiany w produkcji alkoholu etylowego niewynikające ze zmiany ilości zacierów w czasie procesu fermentacji lub zmiany surowca, zmiany w produkcji wynikające z awarii urządzeń oraz wyniki codziennej obserwacji stanu naczynia przelewowego w szafce stągwi oraz posadzki pomieszczeń magazynowych, w których przechowuje się alkohol etylowy.
check_circle
check_circle